Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin inledde banketten med att utbringa kvällens första skål, kungens skål. Konungen svarade med att utbringa en skål för Alfred Nobel. Allt enligt traditionen.

De 1 350 gästerna, som fördelas på 65 bord, reste sig upp och lyfte sina champagneglas.

Servitörerna tågade strax nedför trappan i Blå hallen med tre förrättstallrikar var. På den bjuds Kalixlöjrom med gurka, inkokt kålrabbi, krämig dill och en sås på pepparrot. Vegetarianerna serverades tångkaviar.

Därefter bjuds det på anka fylld med svart trumpetsvamp och citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, kryddpicklad gulbeta och rostad anksky. Ankan serveras med savoykål med rökt shiitake, bakad lök och granolja.

Till efterätt serveras hallonmousse, torkad chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet.

Temat för årets underhållning är den svenska vistraditionen. För det första framträdandet stod Lisa Nilsson och Magnus Carlson som sjöng Bellman.

Kungens bordsdam är professor Evi Heldin. På sin andra sida har han litteraturpristagaren Olga Tokarczuk, som i sin tur fördes till bordet av prins Daniel. På prinsens andra sida hittar vi Hélène Mayor, maka till fysikpristagaren Michel Mayor.

Drottning Silvia har traditionsenligt Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin till bordet. På drottningens andra sida sitter fysikpristagaren James Peebles, som belönas för upptäckter om universum.