Halla-aho sade på fredagen i en intervju för Uusi Suomi att han skulle banta Yle-skatten med 100 miljoner euro om Sannfinländarna tar makten som Finlands största parti. Yle-skatten inbringar för närvarande cirka 530 miljoner euro per år.

Halla-aho är förgrymmad över Yles journalistiska linje och anser att Yle inte borde konkurrera med privata aktörer genom att producera egna underhållningsprogram. Halla-aho uttryckte också irritation över journalisternas grönröda sympatier.

 

"Jag motsätter mig starkt Halla-ahos sätt att blanda sig i Yles finansiering och programverksamhet. Hans uttalanden påminner redan om situationen i Ungern och Polen", skriver Pertti Salolainen på Twitter.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz har systematiskt motarbetat oberoende medier i landet sedan makttillträdet 2010. Enligt organisationen Committee to Protect Journalists rapport i början av december har den ungerska regeringen infört en strategi för att kuva oberoende journalister med hjälp av juridiska processer och trakasserier.