– Det är snart 2020 och Finland har fortfarande en lagstiftning som för en del av befolkningen ställer läkarutlåtande och sterilisering som villkor för rätten att få sin könsidentitet bekräftad i juridisk mening, skriver man i ett pressmeddelande.

Regnbågsankan vill att även minderåriga ska ges rätt att ändra sitt juridiska kön. 

– Det är en fråga som påverkar vardagen och välmåendet i massor av situationer. Efter att namnlagen ändrades har 15-åringar rätt att självständigt ändra sitt namn, så att det motsvarar ens könsidentitet, och därför är det logiskt att samma gäller även det juridiska könet, säger styrelsemedlem Alex Oksanen.

– Det juridiska könet är något som var och en ska ha rätt att definiera själv, utan kränkningar av ens kroppsliga integritet säger Sasha Linder, nyvald ordförande.

Föreningen efterlyser också en ny lag om föräldraskap som "bättre motsvarar den familjemångfald som är verklighet redan idag".

– Att göra lagen könsneutral så att den inte begränsar rätten till exempelvis föräldraledigheter samt göra det möjligt att erkänna fler än två föräldrar till ett barn är inte bort från någon, men skulle  trygga vardagen både för barn och föräldrar i regnbågsfamiljer, säger tidigare styrelsemedlem Tanja von Knorring.

Regnbågsankan är en förening som arbetar för sexuella minoriteter och könsminoriteter i Svenskfinland.