Den strejk som Pappersförbundet varslar om på ska starta den 26 och den 27 januari. Strejken gäller cellulosa- och pappersfabriker och omfattar cirka 9 000 personer.

Förhandlingarna har strandat på konkurrenskraftsavtalet. Pappersförbundet vill, som många andra fackförbund, slopa de 24 gratisarbetstimmar som konkurrenskraftsavtalet innefattar.

Pappersförbundet och Skogsindustrin har träffats 34 gånger utan att få ett avtal till stånd. I ett pressmeddelande säger förbundet att man inte ens kommit till frågan om löneförhöjningar ännu.

Förbundets ordförande Petri Vanhala säger att förhandlingsrundan är väldigt speciell. Han hänvisar till att exportindustrins arbetsgivare vill att det avtal som branschen nyligen slöt ska fungera som en vägvisare för de fortsatta arbetsmarknadsförhandlingarna.

– Nu när Teknologiindustrin fick till stånd ett avtal med Industriförbundet har man helt glömt kraven.

Inom exportindustrin slopades gratistimmarna som fanns i konkurrenskraftsavtalet.

– Om det är meningen att vi ska få en så kallad Finlandsmodell på arbetsmarknaden så stöder inte Skogsindustrins sätt att agera det alls. Det här påverkar också kommande arbetsmarknadsrundor, säger Vanhala i ett pressmeddelande.