Människorättsorganisationen Setas ungdomsarbete får ett pris på 20 000 euro av Undervisnings- och kulturministeriet. I sin prismotivering skriver ministeriet att Seta arbetat aktivt för unga i över tio år och att situationen för unga som tillhör sexuella minoriteter eller könsminoriteter förbättrats avsevärt under denna tidsperiod.

–  Seta har gjort en banbrytande insats för att utveckla ungdomsarbetet så att det beaktar sexuella och könsminoriteter, säger forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) i ett pressmeddelande.

Undervisnings- och kulturministeriet delar årligen ut ett pris till en aktör som bedriver ungdomsarbete.


Enligt Undervisnings- och kulturministeriet har Seta samarbetat med kommuner, andra föreningar och ungdomsgrupper i sitt ungdomsarbete. Seta har varit en förebild både för dem som arbetar professionellt med unga och för dem som ställer upp frivilligt, skriver ministeriet.

Undervisnings- och kulturministeriet har delat ut ett pris för ungdomsarbete sedan 2002. Vartannat år delas priset ut till en person som arbetat för unga och vartannat år till en allmännyttig förening. Beslutet om årets pristagare fattades av minister Kosonen efter att hon hört en prisjury.