OP:s ekonomer förutspår att Finlands ekonomi växer med bara med 0,5 procent i år och i motsvarande takt nästa år. Stämningen är osäker då exporten mattas av, skriver OP-gruppen i ett pressmeddelande.

– I fjol var det exporten av tjänster och konsumtionen som höll ekonomin uppe. I år och nästa år hänger Finlands ekonomi i stor utsträckning på ett kort: konsumtionen, säger Reijo Heiskanen, chefsekonom vid OP, i pressmeddelandet.


 
Avmattningen beror främst på den svaga exportmarknaden. Världshandeln står och stampar, medan exportens priskonkurrensförmåga inte blir bättre.

Enligt OP vilar den ekonomiska tillväxten på konsumenterna. Sysselsättningen ökar inte i samma takt som tidigare, men högre löner ökar köpkraften.

– Den offentliga ekonomins balans försämras och arbetslösheten hotar att stiga. Situationen är ändå relativt stabil och uppmuntrar mer till förnyelse än en högkonjunktur, säger Heiskanen i pressmeddelandet.

Världsekonomin påverkar i hög grad läget i Finland. Efter en lång men måttlig högkonjunktur kan ekonomin vara på väg in i en svacka. Enligt prognosen ligger den globala tillväxten under 3 procent de kommande två åren.

Euroområdets tillväxt förväntas minska till under en procent, samtidigt som inflationen är låg. Styrräntorna förväntas därför hållas på en låg nivå.