Under en tid för över tio år sedan var Kirsi Manninens barn placerat utanför hemmet.

– Jag skulle ha behövt någon att prata med, men jag kände inte någon. Då tänkte jag att om jag kan så vill jag jobba med det här och se till att ingen lämnas ensam, så som jag gjorde. Barnen tas väl om hand, men föräldrarna lämnas ensamma, säger Manninen.

Det var en jobbig tid, men en tid som ledde henne till det hon sysslar med i dag. För några år sedan drog hon i gång stödgruppen Perttu i hemstaden Karleby. En grupp som samlar ett tjugotal föräldrar från stora delar av landet. Gemensam nämnare är att de har ett eller flera barn som är eller har varit placerade eller omhändertagna.

– Det finns ett stort behov av stödgrupper och tyvärr ökar behovet hela tiden. Det beror på många olika saker. Det kan handla om droger, alkohol och psykisk ohälsa i familjen. Men det kan också handla om hur barnen är och vilka kompisar de har börjat umgås med.


Kraft & Kärlek

  • Stödgrupp för föräldrar som har barn som är eller har varit placerade eller omhändertagna.
  • Ordnas i familjerådgivningens lokaler på Storgatan 14 i Jakobstad. Ledare är Kirsi Manninen och Kariina Ahlskog som båda jobbar inom barnskydd.
  • Gruppen ordnas som en del av Manninens studier i samhällspedagogik med intriktning på kyrklig ungdomsverksamhet. Därför ordnas gruppen i samarbete med Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet. Varje träff avslutas med en frivillig andakt och fika.
  • Den första träffen är torsdag den 19 mars klockan 18. Gruppen träffas åtta torsdagskvällar i rad.
  • Anmälningar görs till kirsi.manninen2@centria.fi.
 


Som en del av sina studier i samhällspedagogik startar Manninen nu en dylik, svenskspråkig grupp i Jakobstad. Den 19 mars träffas gruppen "Kraft & kärlek" för första gången. Stödgruppen ordnas i familjerådgivningens lokaler på Storgatan i Jakobstad. Till den välkomnas både föräldrar vars barn varit eller är omhändertagna eller placerade.

– Vi kommer att träffas under åtta torsdagskvällar. Programmet är planerat så att det ska vara låg tröskel för deltagarna. Det är inte heller något måste att prata, det räcker med att man kommer dit, säger Kariina Ahlskog, som jobbar på samma barnskyddsenhet som Manninen.

– Det är viktigt att betona att alla i gruppen har tystnadsplikt.

Även om olika teman behandlas på de olika träffarna är det den stödjande funktionen som är det viktigaste.

– Det handlar om att få stöd av varandra, känna samhörighet och acceptans. Fastän man känner sig ensam så är man inte det, säger Manninen.