Ingen var på plats för att ta emot priserna för "En officer och spion" eftersom hela skådespelarensemblen och produktionsteamet bojkottade aftonen.

Roman Polanski hade inför galan meddelat att han inte tänkte närvara av rädsla för "att lynchas" av feministiska aktivister.

Den fransk-polske regissörens senaste film var nominerad till tolv priser, bland annat tungviktarna bästa regi och bästa film. När han så tilldelades utmärkelsen för bästa regi lämnade flera skådespelerskor galan, bland annat franska Adele Haenel, som förra året berättade att hon som barn blev utnyttjad sexuellt av en annan regissör.

Priset för bästa film gick till "Les Misérables" i regi av Ladj Ly.


Protester före galan


Häftiga reaktioner riktade mot Polanski dominerade även inför Césargalan. Den franska filmindustrins högtidsstund möttes av starka protester när röda mattan rullades ut framför konserthuset Pleyel i Paris.

Personer på plats vittnade om sammandrabbningar mellan polis och demonstranter och tårgasen låg tung i luften. En grupp demonstranter lyckades ta sig förbi en avspärrning utanför konserthuset, men stoppades innan några av galans gäster hann anlända.

När galan väl startade prisades "En officer och spion" tidigt för bästa kostym. Men kostymören Pascaline Chavanne var inte heller på plats för att ta emot priset.

I sin frånvaro tilldelades även Polanski priset för bästa manus efter förlaga.


Styrelsen avgick


Feministgruppen Osez Le Féminisme har ifrågasatt hur César kunde belöna en man som "har begått övergrepp mot barn och som är på flykt för en våldtäkt".

Alain Terzian, som ledde den franska filmakademin, sade innan galan att den "inte tar någon moralisk ställning" när den delar ut priser. Efter kritik från över 200 skådespelare och andra filmarbetare fick hela styrelsen avgå.

"En officer och spion", som handlar om Dreyfuss-affären, har blivit en publikfavorit i Frankrike. Men pr-kampanjen kom av sig när den franska fotografen Valentine Monnier hävdade att hon också blivit våldtagen av regissören 1975, något som Polanski förnekar.