Pandemier har en tendens att förändra världens sätt att fungera, och det får vi nu uppleva. För när fokus skiftar från att stoppa smittan till att sprida ut sjukdomsfallen så krävs kraftåtgärder. Målet är att skydda riskgrupperna och då räcker det inte med att tvätta händerna och undvika folksamlingar. 

En av de åtgärderna är att företag, och kanske snart staten, begränsar människors möjlighet att gå till arbetet. Det här är åtgärder som inte väntas pågå länge, men om de gör det kan våra arbetsvanor förändras i grunden. 

– Vi är i en extrem situation nu som kan komma att skapa nya vanor om den pågår längre än bara ett par veckor, säger Emma Nordbäck som forskar i distansarbete på Hanken i Helsingfors. 

– Människor är mer produktiva när deras arbetsscheman rymmer de olika kraven i hemmet, säger arbets- och näringsministeriets rådgivare Tarja Kröger till BBC.

Distansarbete och virtuellt samarbete är inte något nytt för den finska arbetsmarknaden. Så många som en tredjedel arbetar ibland hemma, och de flesta företag tillåter en till två distansdagar i veckan. I en artikel på BBC, som Nordbäck tipsar om, kan man läsa att Finland till och med är världsledande inom flexibla arbetsförhållanden. 

– Med dagens teknologi har så gott som alla företag möjlighet att fungera virtuellt. I alla fall till viss mån, säger Nordbäck. 

Den finska arbetsmoralen bidrar enligt Nordbäck till en arbetskår som passar in i den virtuella världen. Enligt henne har chefer i Finland inget att vara oroliga över eftersom vi arbetar flitigt även utan tillsyn.

Istället borde cheferna enligt Nordbäck vara noga med att de anställda mår bra, och inte jobbar för länge när de sitter hemma framför datorn. 

– Eftersom finländare har en tendens att arbeta mycket blir det lätt hänt att arbetsdagarna blir långa när vi inte har en arbetsplats att lämna. 

Arbetsdagen blir lång och utdragen om man inte lyckas skilja på jobb och vardag hemma i soffan.


Det är inte
alla branscher som kan erbjuda sina anställda möjligheten att arbeta hemifrån. Men de som kan så har enligt Nordbäck ingen orsak att förhindra distansjobb och virtuella möten. Med de rätta verktygen kan man nämligen göra arbetet mera produktivt och skapa mera flexibla arbetsdagar, som i sin tur underlättar vardagen. Inte minst är det bra för miljön. 

Trots fördelarna är det viktigt att inte förlora den sociala kontakten till sina medarbetare. Virtuella möten får inte ersätta pratstunderna runt kaffekokaren, och distansdagarna ska helst begränsas till en eller två per vecka. Nordbäck poängterar att det är viktigt att arbetsplatserna också anpassar virtuella arbetsmöjligheter enligt de anställdas livssituation. Alla har inte arbetsro hemma och alla trivs inte med distansjobb. 

– Skulle det inte vara för coronan skulle jag gärna åka till jobbet i morgon eftersom min mammaledighet slutar i dag. Om daghemmen också stänger så kommer jag nog inte få mycket gjort med både en bebis och fyraåring hemma.  

Om du inte har möjlighet att åka till arbetet, som nu under en pandemi, måste du istället hitta andra sätt att kommunicera med dina medarbetare. Knäpp på videochatten och se varandra, uppmanar Nordbäck.

– Då utbyter man tankar på ett helt annat sätt, undviker missförstånd och känner sig mindre ensam. 

Tror du att det kommer finnas artificiella intelligens-chefer i framtiden? 

– Om det inte finns redan så finns det nog efter den här perioden. I alla fall skulle det vara bra om någon skulle ha som sin arbetsuppgift att koordinera distansarbetet, eller att arbetsplatsen skulle ha delat ledarskap. 

Emma Nordbäcks "distansråd"

  • Ha en tydlig början och ett tydligt slut på din arbetsdag.
  • Planera en dagsrytm som passar dig (ex: gör komplexa uppgifter då du koncentrerar dig som bäst).
  • Håll kontakt med dina kollegor.
  • Lägg in virtuella kaffepauser i schemat.
  • Om du är chef: Håll koll på dina anställda så de mår bra där hemma.
  • Kom ihåg att missförstånd uppstår lätt i textkonversationer.
  • Video engagerar och minskar multitasking.
  • Variera dina arbetspositioner, arbeta inte hela tiden från soffan och ta promenader.
  • Håll koll så att ingen känner sig exkluderad.