Redan på måndagen är det tänkt att parlamentet i Budapest ska tycka till om de nya lagförslag som bland annat ger regeringen rätt att styra med dekret på obegränsad tid för att bekämpa coronaviruset.

Både Europarådet och EU-kommissionen har uttryckt sin oro över lagarna. Ungerns premiärminister Viktor Orbán rycker dock på axlarna åt kritiken.

– Jag har tydligt sagt åt dem som gnäller i EU att nu är det inte läge för mig att gräla om juridiska och teoretiska frågor, hur spännande de än är. Om de inte kan hjälpa så ska de i alla inte försöka hindra ungrarna från att skydda sig, sade premiärministern i ungersk radio i fredags.

Fakta: Ungerns nödlagar

  • Spridningen av coronaviruset gjorde att Ungern den 11 mars införde ett formellt nödläge i landet, vilket gör det möjligt för regeringen att styra med dekret utan att behöva rådfråga parlamentet. De dekret som införs gäller dock endast i 15 dagar, varpå de måste bekräftas av två tredjedelars majoritet i parlamentet. Den processen måste sedan upprepas återigen när ytterligare 15 dagar gått, och så vidare.
  • I ett nytt förslag till nödlagsregler vill regeringen nu ta bort 15-dagarskravet. Därmed skulle dekreten gälla tills vidare, så länge som regeringen eller parlamentet anser att det fortfarande råder nödläge. Lagarna utökar samtidigt vad som är straffbart när det gäller att sprida desinformation, vilket ska kunna leda till upp till fem års fängelse.
  • Fram till måndagsmorgonen hade Ungern registrerat totalt 447 fall av coronasjukdomen covid-19, varav 15 med dödlig utgång.
  • Källa: DGAP, Politico Europe (TT)
 

"Specialfall"


Lagförslagen väntas bli godkända i parlamentet utan större bekymmer och kommer även att göra det möjligt att döma invånare till upp till fem års fängelse om de sprider falska nyheter om coronaviruset och regeringens sätt att bekämpa det.

Ungern är än så länge relativt lindrigt drabbat av coronaepidemin – vilket väckt frågor om varför regeringen vill dra till med så pass drastiska åtgärder. Nödlagarna innebär att regeringen i praktiken kan styra hur länge den vill utan att fråga parlamentet.

– Ungern är ett specialfall. Ingen annanstans finns så extrema åtgärder som Orbán föreslår, säger Milan Nic från den Berlinbaserade tankesmedjan DGAP till nyhetsbyrån AFP.


"Åtgärderna som Ungern vidtar är nödvändiga, proportionerliga och begränsade till att bekämpa pandemin. De som uttalar ogrundad oro över demokratin och rättsstaten i Ungern kämpar mot en låtsasfiende"

Judit Varga

 

Låtsasfiende?


EU:s övriga medlemsländer har än så länge uttryckt sig tämligen försiktigt om de ungerska planerna. Diverse EU-parlamentsledamöter är desto mer frispråkiga.

– Orbán vill med förslaget avskaffa demokratin i Ungern. Självklart måste alla länder agera kraftfullt för att motverka smittspridningen men det är uppenbart att Orbán enbart utnyttjar krisen för att stärka sitt järngrepp om landet”, skriver svenska Karin Karlsbro (L) i ett uttalande.

– Förslaget som läggs fram är helt galet. Covid-19 ska aldrig få utnyttjas för att införa diktatur, tycker kollegan Evin Incir (S).

Ungerns justitieminister Judit Varga håller inte alls med.

– Åtgärderna som Ungern vidtar är nödvändiga, proportionerliga och begränsade till att bekämpa pandemin. De som uttalar ogrundad oro över demokratin och rättsstaten i Ungern kämpar mot en låtsasfiende", skriver Varga i ett debattinlägg på nyhetssajten Politico Europe.