Vid stora globala katastrofer uppkommer ofta en vilja hos människor att hjälpa och bidra. Coronakrisen är inget undantag. När insamlingar uppkommer finns det också bedragare på plats. Därför uppmanar Polisstyrelsen till försiktighet vid penningtransaktioner.

– I samband med stora naturkatastrofer och mänskliga tragedier förekommer alltid penninginsamlingsbedrägerier. Lurendrejare försöker få människor att donera pengar till att hjälpa offren, till återuppbyggnad efter katastrofen eller liknande ändamål, säger Henna Salmi som är gruppchef för tillsyn över penninginsamlingar och lotteriverksamhet vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Bedrägerierna görs eftersom det är lätt att komma över pengar genom att utnyttja människors rädsla och vilja att hjälpa. Salmi säger att de pengar som samlas in genom illegala penninginsamlingar ofta går i egen ficka eller till kriminell verksamhet.

För att ordna en penninginsamling krävs det tillstånd från polisen. Genuina insamlare vet detta och ska inte heller ha problem att svara på frågor om insamlingens laglighet.

Polisen övervakar penninginsamlingar och på så vis säkerställer man att pengarna går till det ändamål som de skänkts till. Polisen ingriper också vid oegentligheter.