Pandemiledningsgruppen som består av Vasa centralsjukhus tjänstemän har konstaterat att beredskapen bör höjas. Sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen har beslutat att sjukhuset ska övergå i full beredskap. 

– Vi har vissa kriterier som ska uppfyllas för att sjukhuset ska övergå i full beredskap. I dag uppfyller vi två av dessa kriterier. Därför fattade vi beslutet i morse, säger Kinnunen.

Vilka kriterier är det frågan om? 

– Det går jag inte in på. 

Antalet fall som bekräftats med laboratorieprover uppgår nu till 42 stycken. På torsdagen hade man genomfört totalt 724 tester.

Inom Vasa sjukvårdsdistrikts område kan man inte längre bekräfta alla smittkedjor. 

– Nu är det verkligen viktigt att följa alla anvisningar som regeringen, THL och Social- och hälsovårdsministeriet har gett. Nu är det viktigt att vi kan minimera antalet smittfall, säger Kinnunen.

42

coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

 

Hon säger att läget på sjukhuset är lugnt. Det är tryggt att komma till sjukhuset om man behöver vård. Sjukhuset öppnade tidigare i veckan en separat ingång för patienter som uppvisar symtom på luftvägsinfektion. 

– Full beredskap betyder inget särskilt för invånarna. Vi känner inte längre till smittkedjorna och då måste alla iaktta försiktighet. 

Sjukhuset vårdar en del av patienterna med covid-19 på intensiven.

– För att skydda patienternas integritet går vi inte ut med några noggrannare uppgifter om dem som vårdas på sjukhuset.

– Vi har redan i veckor förberett oss på att vi kanske måste övergå i full beredskap, varför vi förväntar oss att övergången kommer att löpa smidigt. I och med att vi övergår i full beredskap koncentrerar vi våra resurser och använder våra utrymmen i större utsträckning för vården av pandemipatienter, säger Kinnunen. 

Naturligtvis vårdar sjukhuset fortfarande även andra patienter än bara coronapatienter. Det är viktigt att de som behöver vård söker sig till sjukhuset för vård.

I och med att sjukhuset nu övergått i full beredskap hinner man på sjukhuset inte besvara frågor eller ge några intervjuer. Marina Kinnunen hann prata med VBL innan hon rusade iväg till pandemiledningsgruppens möte.