Personal vid Korsholms hälsovårdscentral har konstaterats bära på coronaviruset. Överläkare Sofia Svartsjö berättar att det är en person som bekräftats bära på viruset. Hon säger att det var väntat att viruset skulle drabba även dem.

– Det handlade mer om när än om.

"Det är en mycket liten andel patienter som blivit exponerade. En del personal har exponerats men det rör inte hela huset eller enheten."

Sofia Svartsjö

Överläkare

 
Personal och patienter som kan ha exponerats för viruset kartläggs nu. Alla som misstänks ha blivit exponerade kommer att kontaktas av vårdpersonalen. Även om du besökt hälsovårdscentralen under den senaste tiden behöver du inte ta kontakt på grund av detta. Vårdpersonalen kontaktar dig vid behov.

– Smittspårningen görs nu för att vi ska få en bild av hur stor eller liten omfattningen är. Vi ringer upp dem som varit exponerade, säger kommundirektör Rurik Ahlberg.

– I går och i dag har vi hållit på med smittspårningen. Det är en mycket liten andel patienter som blivit exponerade. En del personal har exponerats men det rör inte hela huset eller enheten, säger Sofia Svartsjö.

Under torsdagen drog hvc ner på sin verksamhet för att göra smittspårningar och provtagningar. Påsken kom lägligt, konstaterar hon och säger att man nu har bättre med tid att spåra smittan och göra tester bland de som exponerats.

– Testningströskeln är låg för hälso- och sjukvårdspersonal. Det är bra att det är så i Finland, så får man ha personalen i arbetsfört skick.

De som kan ha exponerats får samtal under torsdagen. 

– Smittspårningen kommer vara klar under torsdagkvällen. Blir det några lösa trådar kvar så fixar vi det senast under fredagen.

Kommunen har vidtagit och vidtar ytterligare åtgärder i enlighet med direktiven från Institutet för hälsa och välfärd, THL. Redan nu har en del av personalen använt näs- och munskydd men på nationell nivå diskuteras om användandet behöver bli mer konsekvent. Vid hvc har det även innan fallet funnits korridorvärdar som visar patienter hur de yttre vägen tar sig till rätt korridor, för att minska risken för att smitta sprids i korridorerna. 

Kommunen vill påminna sina invånare om att hjälpa till i arbetet med att begränsa smittspridningen. Det gör man bäst genom att iaktta god handhygien och att stanna hemma, även under påskhelgen.