Sedan måndagens dramatiska ras fortsätter oljepriset att svänga upp och ned. Juniterminskontrakten för den amerikanska WTI-oljan (West Texas Intermediate) handlas på onsdagseftermiddagen, svensk tid, för strax över 12 dollar per fat.

Samtidigt tar Nordsjöoljan (Brent) ett rejält skutt, jämfört med gårdagen, till ett pris på drygt 20 dollar per fat för ett terminskontrakt med leverans i juni.



Gör förluster


Oron i den amerikanska energisektorn är stor. Utvecklingen den senaste tiden innebär att de amerikanska oljeproducenterna gör förluster när de plockar upp oljan ur marken, enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Han ser flera risker med att det nu rinner pengar ur den amerikanska oljeindustrins kranar.

– Det ena är en oro för kreditförluster, att det ska leta sig in i det finansiella systemet när bolagen inte kan betala sina räntor och amorteringar. Och om den amerikanska oljeindustrin går på knäna blir det ytterligare en faktor som kan dra upp arbetslösheten i USA, säger Robert Bergqvist.

Under måndagen föll priset på amerikansk WTI-olja till den lägsta nivån någonsin och handlare fick till och med betala för att bli av med sin olja för maj innan tidsfristen gick ut, men det var få som kunde hitta köpare med tillgänglig lagringskapacitet.



Lovar stöd


"Vi kommer aldrig att svika den fantastiska olje- och gasindustrin i USA", skrev USA:s president i en tweet under tisdagen och utlovade statligt stöd till sektorn.

– Jag tror inte att det handlar bara om Trumps tankar här och nu. Jag tror att det finns ett brett politiskt stöd för att gå in med kapitalstöd till oljesektorn, säger Robert Bergqvist.

USA har under de senaste åren blivit självförsörjande på energi, enligt Bergqvist, och han tror att det ska mycket till för att släppa på det och att landet ska göra sig beroende av andra olje- och gasproducerande länder, exempelvis i Mellanöstern.

– Man ska inte glömma, oljan är inte vilken bransch som helst. Det finns strategiska och säkerhetspolitiska skäl för USA att värna sin energisektor, säger Robert Bergqvist.