– Vi vet ju alla att det finns mycket fler smittade i Sverige och risken att smittas är större där, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.

– Men det är inte så svartvitt att alla nya fall i Österbotten blivit smittade i Sverige. Vi har ju också covid-19 på olika håll i Finland. 

Peter Nieminen, chefsöverläkare.


Vasa sjukvårdsdistrikt meddelar att 62 personer nu har testat positivt. 
Hittills har 2311 personer besökt centralsjukhuset för att ta ett test. 

I Södra Österbotten är antalet smittade 45, precis som det varit under den här veckan. Där kom det senaste bekräftade fallet i lördags.  Där har också fler tagit ett coronatest, hittills är de 3224. I Mellersta Österbotten är antalet smittade 24, inga nya fall har konstaterats under det senaste dygnet.

Peter Nieminen tycker ändå inte att för få testar sig vid centralsjukhuset. 

– Också här ökar antalet, men man ska inte överdriva heller. Känner man att man har symptom kan man ringa först och höra efter. 

– Nu är det dessutom pollentider. Men allergikerna brukar känna igen sina symptom, så vi har inte upplevt att det kommer folk i onödan, säger Nieminen. 


Just nu betraktar Nieminen läget i Österbotten som lugnt. Skolorna har varit öppna i drygt två veckor, men det har inte fört med sig en våg nya fall. 

– I södra Finland har det dykt upp fler fall, men här verkar vi ha klarat oss bra. 

– Jag hoppas att läget förblir lugnt, hela sommaren, säger Peter Nieminen. 


Artikeln uppdaterad klockan 14.50 med de senaste uppgifterna för Mellersta Österbotten.