Innan coronapandemin tog allt fokus i det offentliga samtalet var hatretorik och riktade trakasserier, inte minst i sociala medier, det stora samtalsämnet. Nu vill Justitieministeriet att strafflagens paragraf om olaga hot ska falla under allmänt åtal i sådana fall där personer utsätts för hot och hat på grund av sin yrkesroll eller sin ställning i samhället.

– I Finland blir det tyvärr allt vanligare att personer som sköter sitt arbete eller sitt förtroendeuppdrag utsätts för olika slag av trakasserier eller hot. Det är viktigt att försöka vända denna trend, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) på onsdagen i samband med att ett utkast till regeringspropositionen om olaga hot och allmänt åtal skickas på remiss.

Henriksson säger att strafflagen redan innehåller brottsrubriceringar som kan tillämpas på riktade trakasserier och hatretorik, men att ministeriet nu vill komplettera lagen så att riktade trakasserier och olaga hot framöver faller under allmänt åtal.

Allmänt åtal innebär att en person som utsätts för trakasserier och hot inte själv behöver föra saken till domstol.

Olaga hot

  • Olaga hot betyder att en person hotar en annan person med en brottslig gärning så att den som hotas har orsak att vara rädd för att hans eller hennes personliga säkerhet eller egendom utsätts för allvarlig fara.
  • I nuläget får åklagaren i princip väcka åtal för olaga hot endast om målsäganden yrkar på straff. Åklagaren får också väcka åtal om ett synnerligen viktigt allmänt intresse kräver att åtal väcks.
 

Henriksson säger att man bara för några år sedan inte hade kunnat förutse tillkomsten av den typ av riktade hot och trakasserier som nu blivit vanliga.

– Riktade hot måste tas på allvar. En människa måste kunna sköta sitt jobb eller sitt förtroendeuppdrag utan att behöva oroa sig för att bli utsatt för hot och trakasserier, säger Henriksson.

Enligt lagförslaget får åklagaren väcka åtal för olaga hot om gärningen har riktats mot en person som har ett jobb till exempel inom service, hälso- och sjukvård, handel eller undervisning. Bestämmelsen gäller också hot som riktas mot forskare eller journalister.

När det gäller offentliga förtroendeuppdrag ska tillämpningsområdet omfatta till exempel kommunfullmäktige och kommunstyrelser, medlemmar i kommunala nämnder, direktioner och delegationer samt andra personer med offentliga förtroendeuppdrag.

– Det handlar om att förbättra rättsskyddet. Steget att göra en anmälan kan vara stort, det ser vi i statistiken. När man sätter brottet under allmänt åtal kan vem som helst göra åklagaren uppmärksam på det.

Henriksson säger att reformen säkert kommer att öka antalet fall för landets åklagare och att det därför är viktigt att garantera att rättsväsendets resurser räcker till. Hon säger att det hela i slutändan är en demokratifråga.

– Hur det hela utvecklas efter att olaga hot börjar lyda under allmänt åtalbehöver man följa upp, men man får hoppas att människor börjar tänka efter innan de sprider hot och hat.