Vid köp av tygmask

  • Kontrollera att bruksanvisningar på finska och svenska medföljer. Bruksanvisningarna ska följas för att användningen ska ha effekt.
  • Produktens användningsändamål, till exempel att minska spridningar av droppar i luften, ska framgå tydligt på förpackningen.
  • Produkten ska ha CE-märkning.
  • Kom ihåg att tygmasken inte skyddar användaren utan medmänniskorna.
  • Utförliga instruktioner finns på tukes.fi.
 


Syftet med tygmasker är att skydda andra människor från användarens spott och stänk, skriver Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) i ett pressmeddelande.

Tukes har fått många förfrågningar av konsumenter beträffande tygmasker som felaktigt marknadsförs som andningsskydd. Om en virussmittad person bär tygmask hindras spott och stänk från att spridas i miljön.

Tygmasker skyddar dock inte användaren själv från virussmitta och får inte heller marknadsföras med påståenden om att de gör det. Andningsskydd däremot skyddar också användaren från smitta.

– Vi har fått ungefär fyrtio anmälningar om masker. En del av anmälningarna gäller tygmasker som man utifrån försäljningspåståenden felaktigt kan tro att är ett officiellt andningsskydd. Det är viktigt att köparen vet vad han eller hon köper, säger överinspektör Asta Koivisto vid Tukes i pressmeddelandet.

– Ifall det utifrån produktens marknadsföringsmaterial är oklart, rekommenderar vi att man kontrollerar med produktens försäljare om det är fråga om tygmasker eller officiella andningsskydd.

Tukes rekommenderar också att köparen ger respons till försäljaren om han eller hon lägger märke till tvivelaktiga sätt att marknadsföra tygmaskerna. Det är försäljaren som ansvarar för produktens säkerhet.

Vid köp av andningsskydd

  • Kontrollera att bruksanvisningar på finska och svenska medföljer. Bruksanvisningarna ska följas för att användningen ska ha effekt.
  • Kontrollera att andningsskyddet är lämpligt för användningsändamålet och sluter tätt kring ansiktet.
  • Produkten ska ha CE-märkning och ett ID-nummer på fyra siffror för den anmälda myndighet som övervakar skyddets kvalitet.
  • Kontrollera att produkten har en EU-försäkran om överensstämmelse. Dokumentet kan ingå i bruksanvisningen eller så finns det en länk i bruksanvisningarna till en webbsida där dokumentet finns.
  • Utförliga instruktioner finns på tukes.fi.
 

Antimikrobiella masker kan orsaka hudsymptom

Konsumenter har också undrat om masker som behandlats med antimikrobiella ämnen är bättre än obehandlade. Antimikrobiella ämnen är kemikalier som dödar skadliga organismer.

– Det finns inga tillförlitliga testningsförfaranden med vilka man skulle kunna bevisa att antimikrobiella masker skyddar bättre än vanliga masker. En del av ämnena kan orsaka hudsymtom i ansiktet. De antimikrobiella ämnena kan också sköljas bort från masken under tvätt. Myndigheterna har inte testat dessa produkter, säger sektionschef Paula Haapasola vid Tukes.

Säkerheten hos de tygmasker och andningsskydd som säljs till konsumenter i Finland övervakas av Tukes. Social- och hälsovårdsministeriet ger handledning i användningen av tygmasker i enlighet med beredskapsplanen vid pandemi.

Tukes webbplats finns utförliga instruktioner om vad man ska tänka på när man köper tygmasker och andningsskydd.