Kommunernas behov av ekonomiskt stöd är större än vad regeringen i sin fjärde tilläggsbudget beslutat att fördela på landets kommuner. Det anser Finlands Kommunförbund efter att regeringen sent på tisdagskvällen presenterade årets fjärde och den historiskt stora tilläggsbudgeten på sammanlagt 5,5 miljarder euro.

Totalt 1,4 miljarder av budgeten riktas till kommunerna.

– Glappet ser ut att vara särskilt stort i fråga om kompensationerna för bortfallet i kommunalskatterna. Ett tillräckligt stöd som riktas rätt vid rätt tidpunkt skulle göra det möjligt att trygga fungerande basservice för kommuninvånarna under coronatiden och motverka drastiska anpassningsåtgärder efter krisen, säger Kommunförbundets vice vd Timo Reina i ett pressmeddelande.

1,6–2

miljarder euro kommer coronakrisen att kosta landets kommuner i år.

 

Uppfattningen är att coronakrisen kommer att kosta kommunerna 1,6–2 miljarder euro under 2020. Reina påpekar att åren efter 2020 rentav kan bli dyrare.

Regeringen har förbundit sig till att i samband med budgetmanglingen i augusti göra en ny bedömning av det ekonomiska läget i kommunerna. I samband med det ska också utvecklingsutsikterna för ekonomin och bland annat kommunernas uppgifter och skyldigheter bedömas.

– Det krävs både hållbara stimulansåtgärder och bättre sysselsättning för att vi ska kunna ta oss ur coronakrisen. Vad stimulansåtgärderna beträffar har kommunsektorn en viktig roll bland annat i att främja reparationsbyggande, förnybar energi, hållbara trafiklösningar och kollektivtrafiken, som drabbats hårt av krisen. Det är bra att det görs insatser också för dessa, men det behövs fler åtgärder i fortsättningen.