Regeringen upphävde förra veckan rekommendationen om att man bör undvika att besöka sjukhus, och från och med den här veckan får nu patienter som vårdas på Vasa centralsjukhus avdelningar åter börja ta emot besök av sina anhöriga.

Besöken tillåts dock med några smärre begränsningar: 

– Nu kan sammanlagt tre symptomfria anhöriga fördelat på två patientplatser besöka sina anhöriga på sjukhuset, säger chefsöverläkare Peter Nieminen i ett pressmeddelande.

Maximalt tre anhöriga får alltså befinna sig samtidigt i ett rum där det finns två patienter.

Chefsöverläkare Peter Nieminen

Med symptomfri menas att man inte ska besöka sjukhuset ens om man bara har lindriga symptom på en infektionssjukdom, som hosta rinnande näsa/snuva, ont i halsen eller muskler, feber, förändringar i lukt- och smaksinne eller diarré. Man ska alltså ha varit helt frisk de senaste 14 dygnen. Det är också förbjudet att besöka sjukhuset om man varit utomlands under de två senaste veckorna.

Från centralsjukhusets sida önskar man också att besökarna anmäler sig vid avdelningens anmälningslucka för att komma överens om besöka med personalen på avdelningen. Om patienten är över 70 år eller har nedsatt immunförsvar får man ett visir eller näs- och munskydd att använda under besöket.

Utöver det ska besökare desinficera sina händer både vid ankomst och hemfärd och vara noga med säkerhetsavståndet till såväl patienter som personal.


Coronaläget har varit lugnt i Vasa sjukvårdsdistrikt under de senaste veckorna – det senaste fallet konstaterades den 29 maj. Totalt 62 personer inom sjukvårdsdistriktet har bekräftats smittade med coronaviruset under våren.