De resenärer som återvänder eller kommer från ett land med tillräckligt få insjuknade i covid-19 behöver inte följa rekommendationen om karantän. Det betyder att det också är tillåtet för dessa personer att besöka sjukhuset utan frivillig karantän, meddelar Vasa sjukvårdsdistrikt på måndagen.

Länderna som räknas till dessa är: Island, Lettland, Litauen, Norge, Danmark, Estland, Nederländerna, Andorra, Belgien, Irland, Italien, Österrike, Grekland, Cypern, Liechtenstein, Malta, Tyskland, San Marino, Slovakien, Slovenien, Schweiz, Ungern och Vatikanstaten.

Beslutet om att häva rekommendationen om 14 dagars karantän för vissa länder grundar sig i de anvisningar som kommit från Utrikesministeriet samt Social- och hälsovårdsministeriet. 

Juha Salonen, infektionsöverläkare i Vasa sjukvårdsdistrikt, påpekar dock att det fortfarande är bäst att undvika utlandsresor som inte är nödvändiga.

– Läget i sjukvårdsdistriktet är fortsättningsvis lugnt, vi har inte haft nya fall av covid-19 på en och en halv månad. I likhet med Utrikesministeriet rekommenderar ändå Vasa sjukvårdsdistrikt fortsättningsvis att man undviker onödigt resande till utlandet, säger Salonen i ett pressmeddelande.