Statsminister Sanna Marin (SDP) påminner finländarna via Twitter om att uppluckringen av olika begränsningar inte betyder att Finland nu skulle vara coronafritt.

Marin skriver att det fortsättningsvis finns en risk att epidemin tar fart igen och den risken bör alla hålla i minnet i vardagen. Regeringen litar på att alla som anländer hem till Finland från ett land där epidemiläget är sämre själva agerar ansvarsfullt och sätter sig i frivillig karantän i två veckor.

– Om du endast vistas i hemlandet eller i ett land med motsvarande lugnt epidemiläge så kan du som frisk gå till arbetet, utnyttja servicetjänster och träffa exempelvis vänner och släktingar. Har du däremot någon form av influensasymtom ska du undvika fysiska kontakter och söka dig till ett coronatest, skriver Marin.

Hon påminner också om att begränsningar kan återinföras om så behövs. Priset för begränsningarna är ändå högt och därför uppmanar Marin alla att minnas handhygienen och säkerhetsavstånden, speciellt då man är i kontakt med personer utanför ens närkrets.