Det totala antalet bekräftade coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt är på fredagen fortfarande 67. Det betyder att inga nya fall har konstaterat sedan i tisdags (som VBL/ÖT rapporterade om på onsdagen).

Även om läget är lugnt är antalet coronaprov som tagits de senaste veckorna ändå högt, meddelar sjukvårdsdistriktet i ett pressmeddelande på fredagen. Under det senaste dygnet har man tagit hela 166 prover, vilket är det högsta antalet hittills. 

Det totala antalet prover som tagits uppgår nu till 6104.


I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt, där det gått några veckor sedan det senaste fallet av coronasmitta konstaterades, uppdagades däremot ett nytt fall på torsdagen.

Enligt infektionsöverläkare Elina Kärnä handlar det om en person som smittats utomlands, men hon vill inte ge desto närmare uppgifter om fallet.

– Det jag kan säga är att väldigt få personer har exponerats för smittan och att dessa nu befinner sig i karantän, säger Kärnä.


I och med det nya fallet ökar det totala antalet coronafall i Södra Österbotten nu till 49.

Sjukvårdsdistriktet har haft få fall under sommaren. De senaste fallen rapporterades den 27 juli och den 17 juli – innan dess hade man inte haft ett enda fall sedan slutet på maj.

Det totala antalet prover som tagits i Södra Österbotten uppgår nu till 10569.


Både Vasa och Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt gick på fredagen ut med rekommendationer om användning av munskydd till invånarna.