Vasa sjukvårdsdistrikt har tre nya fall av corona under det senaste dygnet. Det handlar om två Vasabor och en Laihelabo. De båda Vasaborna har båda smittats på The Old Irish Pub. En av dem har sedan både spelat bolagsfotboll och varit i jobb på S-Market i Gerby.

LÄS OCKSÅ: Det här vet vi om de tre nya coronafallen i Vasa sjukvårdsdistrikt

Heikki Kaukoranta, Vasa stads ledande överläkare, är bekymrad över framför allt en sak: alla som smittats i augusti har varit under 35 år. 

Han påminner om att man fortsättningsvis ska undvika onödiga närkontakter och hålla avstånd till varandra. 

– Nu är inte tid att samlas i stora grupper och nu är inte tid att gå på pub. 


Också sjukvårdsdistriktet i Södra Österbotten har två nya fall i dag. Dagens nya fall betyder att fram till i dag torsdag har distriktet i Södra Österbotten fyra nya smittade bara den här veckan. Det bekymrar infektionsöverläkaren Elina Kärnä vid Seinäjoki centralsjukhus. 

– Situationen är oroväckande. Det är svårt att säga om de nya fallen är enstaka fall som blossar upp, varefter det blir lugnare igen, eller om fallen nu ökar i snabb takt. 

Det senaste fallet i Södra Österbotten hör ihop med en tidigare smittkedja, så sammanlagt rör det sig om tre smittkedjor. 

– Det är troligt att alla har smittats på andra ställen än i Södra Österbotten, säger Kärnä. 

Vilka delar av landet rör det sig om?

– Det vill jag inte uttala mig om, säger Kärnä. 


Ingen av de smittade, varken i Vasa eller Södra Österbotten, vårdas på sjukhus. Totalt har 53 personer konstaterats sjuka i Södra Österbotten. I Vasa sjukvårdsdistrikt är antalet smittade nu 75.

Många söker sig till sjukhuset med symptom för att ta ett coronatest. Bara i går testades 556 personer i Södra Österbotten. I Vasa testades 217 personer i går. 

– Befolkningen begär test med låg tröskel och det är helt enkelt enligt myndigheternas rekommendationer, säger Kärnä. 


Uppdaterad klockan 10.44 med att distriktet har två nya fall. I den första versionen rapporterade vi om ett nytt fall, men under morgonen har ytterligare ett nytt fall bekräftats. 

Uppdaterad klockan 11 med kommentarer av läkaren Elina Kärnä. 

Uppdaterad klockan 11.20 med de två nya fallen i Vasa sjukvårdsdistrikt. 

Uppdaterad klockan 13.05 med ytterligare ett nytt fall i Vasa sjukvårdsdistrikt.