Löntagarorganisationerna FFC, Akava, STTK och Finans Finland vädjar till statsminister Sanna Marin (SDP) att regeringen omvärderar sina planer på att skärpa kreditvillkoren för bostadslån.

Enligt fackförbunden är det inte rätt läge att skärpa lånevillkoren nu under den ekonomiska kris som har orsakats av coronapandemin.

"Nu är det viktigt att undvika åtgärder som orsakar störningar på bostadsmarknaden och försvagar hushållens möjligheter att flytta till annan ort på grund av jobbet", skriver fackförbunden i ett gemensamt ställningstagande.

Fackförbunden anser att det är viktigare att skärpa villkoren för snabbkrediter och lånen till bostadsaktiebolag eftersom den här typen av lån har ökat i omfattning de senaste åren. Det totala antalet bostadslån som har beviljats till hushåll har däremot ökat måttfullt, uppger intresseorganisationerna.

En arbetsgrupp som har tillsatts av Finansministeriet föreslår ett inkomstrelaterat tak för hushållens skuldsättning. Enligt FFC, Akava, STTK och Finans Finland kan ett dylikt skuldtak drabba i synnerhet unga som planerar att köpa sin första bostad.