I oktober påbörjas arbetet med att bygga omköringsfiler på riksväg 8 mellan Vassor i Korsholm och Ölis i Vörå. Det är en sträcka på 5,4 kilometer som ska få omkörningsfiler åt båda hållen och mitträcken. Dessutom byggs en korsningsbro och viltstängsel. Bron ska delvis fungera som viltpassage. 

Vidare ska Vassorvägen, farmområdet i Vassor, Rölandsvägen och Heidonavägen få avtagsfiler och bullerskydd och enskilda vägar ska byggas. Till projektet hör också att bygga ett mitträcke mellan Stormossen och Kvevlax i Korsholm.

Byggarbetet inleds med förberedelser för bron och med att ta bort träd och växtlighet samt schaktningsarbeten. Kablar och ledningar som finns i entreprenadområdet ska också flyttas.


Tanken är att asfalteringen ska vara färdig före slutet av september 2021. Hela entreprenaden ska enligt tidtabellen vara färdig före slutet av augusti 2022.

Sundström Ab är huvudentreprenör för byggnadsentreprenaden. Projektet beräknas kosta 8 072 000 euro. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten ansvarar för kostnaderna. Korsholms kommun deltar med 145 000 euro i gatuarrangemangen och flyttningen av ledningarna.