De två nya fallen uppdagades på fredagen och saknar koppling till gårdagens covid-smittade, meddelar sjukvårdsdistriket i ett pressmeddelande. Däremot rör det sig om samma personer som rörde sig på ämbetshuset i Jakobstad på onsdagen, bekräftar Pia-Maria Sjöström, chefsläkare på social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.

Det här betyder att det totala antalet smittade nu uppgår till 86. Det handlar om två personer som anlänt till Finland från utlandet, och som är bosatta i Vasa sjukvårdsdistrikt har blivit smittade. Dessa smittfall konstaterades på Helsingfors-Vanda flygplats. Personerna är isolerade i sin hemkommun.

Juha Salonen, infektionsöverläkare på Vasa centralsjukhus, bekräftar att det är frågan om två utlandsresenärer. 

– De reste in till Finland från Turkiet, säger han. 

Utöver de två som är smittade och isolerade befinner sig nu den övriga familjen i karantän. 

– Det positiva är att de använde munskydd under resan till Österbotten, men det kan finnas exponeringsrisk eftersom de också träffat andra personer, säger Salonen. 

Uppgifterna på sjukvårdsdistriketets webbplats baserade sig tidigare på dagen på gamla uppgifter. 

På torsdagen bekräftade man att en anställd vid centralsjukhuset hade smittats. 13 anställda kan ha utsatts för smittan, och på fredagen meddelade man att åtta patienter också kan ha blivit utsatta för coronaviruset.

– Alla utsatta personer, både patienter och anställda, har satts i karantän. Ingen av de utsatta har för närvarande några symtom, säger infektionsöverläkare Juha Salonen i ett pressmeddelande.

Uppdaterad klockan 17 med information från Pia-Maria Sjöström.