Philip Järvenpää står på Wasa Teaters scen. Han är omringad av sladdar, monitorer och kameror och i skenet av strålkastarljuset lyfter han mikrofonen och sjunger de första stroferna i låten "Only in dreams". 

– Det är en låt som förmedlar att man aldrig ska sluta drömma, säger Järvenpää. 

Han adderar både själ och hjärta till låten och samma gäller de andra artisterna och musikerna, som deltar i välgörenhetskonserten "Sånger för barn på flykt". Konserten spelades in i slutet av september och sänds på tidningarna Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbottens webbplatser onsdagen den 7 oktober.   

Reklambyrån Seger Marketing bidrar till välgörenhetskonserten genom att filma den. Jonny Huggare Smeds agerade bildproducent under inspelningen.
 

Välgörenhetskonserten "Sånger för barn på flykt"

  • Kan ses på Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbottens webbplatser onsdagen den 7 oktober kl 20 och höras i Radio Vasa lördagen den 10 oktober kl 15.
  • Samlar in medel till förmån för hjälporganisationen Nada-Nord som hjälper flyktingar på den grekiska ön Lesbos. Pengarna riktas speciellt till utsatta barn.
  • Artisterna Philip Järvenpää, Helene Nyberg, Peter Svanström, Charles Plogman, Charlotta Kerbs, Hans Martin, Margaretha Nordqvist och Ann-Katrine Burman sjunger under konserten.
  • Bandet består av Thomas Enroth (orkesterledare och piano), Janne Hyöty (gitarr), Popp Gustavsson (steel guitar) och Zacharias Holmkvist (kontrabas)
  • Leds av teaterchefen Ann-Luise Bertell och ledarskribenten Dan Ekholm.
  • Arrangeras av Indigo Music, Wasa Teater, Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten, Seger Marketing och Radio Vasa.
 

Patrik Stenvall, ledande nyhetschef på HSS Media, berättar att pengarna som samlas in genom välgörenhetskonserten går direkt till hjälporganisationen Nada-Nord, som i flera års tid hjälpt flyktingar på den grekiska ön Lesbos. Där lever tusentals flyktingar i mycket svåra förhållanden, inte minst efter att flyktinglägret Moria brann ner i början av september. 

– Fast vi tycker att vi har det jobbigt med coronaläget, så finns det de som har det mycket, mycket värre. Kan vi göra något för de här människorna, så ska vi göra något. Det är vår skyldighet, säger Stenvall. 

Våren 2021 är det 30 år sedan han rapporterade från ett flyktingläger i gränslandet mellan Irak och Turkiet, dit cirka 200 000 kurder flydde undan Saddam Husseins förtryck. Minst två miljoner kurder var på flykt. Synerna i flyktinglägret har lämnat djupa spår i honom – barn utan kläder och skor i snö och kyla.  

– Jag började gråta, men blev tröstad av en tioårig pojke som bjöd in mig på te i sitt tält. Mitt i allt elände fanns medmänsklighet, säger Stenvall. 

Musikern Thomas Enroth är orkesterledare under välgörenhetskonserten


Även musikern Thomas Enroth från Indigo Music har översköljts av känslorna som uppstår i mötet med människor som flytt för sina liv.

I år har det gått fem år sedan den stora flyktingvågen då över en miljon människor flydde över Medelhavet för att ta sig till Europa, och av en händelse befann sig Enroth plötsligt mitt i händelsernas centrum. 

Han hade rest till ön Leros för att uppträda på evenemanget "Göran Schildt Regatta". Han hade hört att flyktingar tog i land på ön, men förstod inte vidden av flyktingkrisen förrän han en kväll sökte sig till stranden. 

"I mörket hör vi ett nästan spöklikt ljud och ser en båt komma – fullastad med flyktingar. Vi ser många barn som är rädda, hungriga och som knappt har några kläder. Jag har aldrig sett något värre i hela mitt liv."

Thomas Enroth

Musiker

 

– I mörket hör vi ett nästan spöklikt ljud och ser en båt komma – fullastad med flyktingar. Vi ser många barn som är rädda, hungriga och som knappt har några kläder. Jag har aldrig sett något värre i hela mitt liv. Då bestämde jag mig att göra vad jag kan för att hjälpa flyktingar, en välgörenhetskonsert är ett sätt att hjälpa, säger Enroth. 

Han har planerat repertoaren, engagerat artister och musiker och valt ut låtar som han hoppas fängslar tittarna.  

Zacharias Holmkvist och Janne Hyöty är en del av bandet under välgörenhetskonserten

Margaretha Nordqvist uppträder med Bob Dylans låt


– Jag hoppas att konserten kan skaka om oss alla och väcka medmänskligheten inom oss. Jag hoppas på ett mirakel för de här människorna. Vi kan inte rädda hela världen, men om vi kan hjälpa en enda människa så måste vi försöka. För den där ena människan är hjälpen hela världen.  

Han får medhåll av Ann-Luise Bertell, chef för Wasa Teater. 

– Jag är så glad att vi kan arrangera den här välgörenhetskonserten tillsammans. Flyktingkrisen har inte försvunnit någonstans och vi kommer att leva med den i många år framöver. Det är så viktigt att vi ser de mest utsatta i vår värld. Vi får inte förlora vår medmänsklighet. 

Ann-Luise Bertell och Dan Ekholm leder välgörenhetsgatan