Kim Berg vill att satsningen förverkligas så fort som möjligt, eftersom det är mycket viktigt för industrins livskraft.Det har också stor betydelse för försörjningsberedskapen, säger Berg i ett pressmeddelande. 

– Det är obegripligt varför riksväg tre i den gällande förordningen har delats upp i flera delar. Riksväg tre liksom alla viktiga trafikleder ska vara helheter, och därför ska nivån på skötseln och underhållet av riksvägarna vara enhetliga, säger Berg.

Om sträckan Jalasjärvi-Laihela fortfarande saknas i huvudledsnätet, finns det enligt Berg en risk för att nivån på underhållet försämras på den 70 kilometer långa sträckan.

– Vi riskerar också gå miste om viktiga investeringar som kunde öka livskraften mellan Laihela och Jalasjärvi, misstänker Berg.

Enligt Berg bör inkluderingen av sträckan mellan Jalasjärvi och Laihela till huvudledsnätet bli en del av regeringens ekonomiska återhämtningsåtgärder.

Den parlamentariska styrgruppen som uppgör den 12-årig planen för transportsystemet har förordningen om huvudleder på dagordningen i oktober.