Situationen med coronasmittläget inom Vasa sjukvårdsdistrikts område har märkbart förvärrats under de senaste två veckorna.

Mellan torsdag och fredag har tretton nya smittfall konstaterats. Av de prover som tagits har över ett på hundra, 1,3 procent, varit positiva. Incidentstalet i Österbotten är nu 19,4 vilket innebär att epidemin i Vasa sjukvårdsdistrikt är i en upptrappningsfas. 

Därför har Vasa sjukvårdsdistrikt och Österbottens coronasamordningsgrupp den 2 oktober fattat beslut om starka rekommendationsåtgärder för att begränsa epidemin.

Använd munskydd

Befolkningen i Österbotten rekommenderas starkt till användning av andningsskydd vid alla tillfällen då man utför ärenden i offentliga utrymmen utanför det egna hemmet. Man rekommenderas undvika stora folksamlingar, och man bör hålla ett säkerhetsavstånd om 1-2 meter till andra människor.

Den starka rekommendationen om användning av andningsskydd gäller även gymnasier, andra stadiets utbildningsenheter och högskolor, om ett tillräckligt säkerhetsavstånd på 1-2 meter inte kan tryggas. Rekommendationen gäller i det här skedet inte grundskolor.

Ha alltid munskydd med

Sjukvårdsdistriktet påminner om att alla alltid behöver andningsskydd  med sig, så att de lätt finns att tillgå om behov uppstår.

I första hand är det varje medborgares eget ansvar att skaffa andningsskydd. Kommunerna på området ordnar enligt egen praxis med utdelning av andningsskydd till mindre bemedlade kommuninvånare.

Rekommendationerna är i kraft från och med 2 oktober till och med 25 oktober.

Stanna hemma om du är sjuk 

Sjukvårdsdistriktet påminner också om att man ska stanna hemma om man har luftvägssymptom, även om de är lindriga. Man kan återgå till normalt vardagsliv efter att man har varit symptomfri två dagar.

Om luftvägsinfektionssymptomen kvarstår efter två dagar, eller symptomen har blivit kraftigare bör man kontakta egen hälsovårdscentral per telefon.