Två nya fall av covid-19 har upptäckts på Åland. Då den ena smittade personen inte har varit på resande fot råder nu samhällssmitta.

– Det finns ingen anledning till oro, säger sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen till Nyan.

De smittade fick beskedet i lördags. Smittspårningen är avklarad och Pajunen säger att man är trygg med att ha nått alla de som haft kontakt med de två.

– Vi har avslutat smittspårningen och 50 personer är satta i karantän enligt smittskyddslagen. De har fått skriftliga instruktioner om hur de ska bete sig, säger Pajunen.

– Det kommer att bli ganska många som berörs, det handlar om människor ett flertal arbetsplatser och skolor.

Den ena smittade personen har varit på en resa, men den andra inte varit utanför Åland. Eftersom smittkällan är lokal kan samhällssmitta sägas råda.

– Eftersom vi inte kan härleda smittan i det ena fallet får vi utgå ifrån att den inte är importerad. Bägge personerna vårdas i hemmet, så man kan dra slutsatsen att de mår bra, säger Pajunen.

Vårdpersonal i karantän


Nyan erfar att flera av dem som satts i karantän arbetar inom Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS). Pajunen bekräftar detta men säger sig ändå inte vara orolig.

– Vad jag vet är de alla symptomfria och sitter friska i karantän.

Hon kan dock inte säga om de ÅHS-anställda i sina arbeten kommit i kontakt med utsatta i riskgrupper, som exempelvis äldre.

– Jag får inte den nivån av uppgifter så det känner jag helt enkelt inte till.

Pajunen säger också att den så kallade coronablinkern – en app som registrerar ens personliga möten och varnar om man träffat någon som senare visar sig ha varit smittad – fungerar som den ska.

– En person har fått meddelande den vägen. Jag vågar inte svara på om den aktivt var till hjälp i det här läget men den fungerade i alla fall som den skulle.

Pajunen håller med om att det låter mycket med 50 personer i karantän.


Handlar det om en person som varit ute mycket och träffat många människor?


– Jag vet inte men man kan väl kanske misstänka det. Jag kommer att få mer information om det senare antagligen.

En presskonferens är utlyst till klockan 16.00 på måndag.