– Vi vädjar till arrangörer, idrottsföreningar och professionella idrottslag att pausa all tävlingsverksamhet tills coronaläget lugnar ner sig i regionen, skriver infektionsöverläkarna i Vasa sjukvårdsdistrikt, Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt och Mellersta Österbottens sjukdvårdsdistrikt i ett gemensamt uttalande.

Dessutom vill man inte att idrottslag ska korsa lanskapsgränserna för att delta i idrottsevenemang. Detta eftersom epidemiläget varierar regioner emellan.

– Vi anser att smittorisken ökar under matcher då fysisk kontakt spelarna emellan inte går att undvika. Det här kan komma att påverka virusspridningen i våra regioner, skriver i överläkarna i uttalandet.


Österbotten befinner sig i fasen för allmän spridning. Därför har Regionförvaltningeverket förbjudit sammankomster och evenemang i Österbotten där fler än 10 personer samlas. Förbudet gäller både inomhus och utomhus till och med den sista oktober. Det gäller också för idrottsföreningar och andra fritidsverksamheter. 


I Södra Österbotten befinner sig viruset i accelerationsfasen. Här rekommenderar den regionala arbetsgruppen starkt att inga evenemang eller andra sammankomster ska ordnas för fler än 20 personer.

Däremot ska barn och unga nog få fortsätta med sina hobbyverksamheter förutsatt att de kan ordnas tryggt.

Uttalandet har undertecknats av Juha Salonen, infektionsöverläkare i Vasa sjukvårdsdistrikt, Elina Kärnä infektionsöverläkare i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt och Marko Rahkonen infektionsöverläkare  i Mellersta Österbottens social- och hälsovårds samkommun.