Under måndagen bekräftades ett nytt fall av coronasmitta i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Fallet har lett till att omkring 20 personer i Pouttu skola i Lappo satts i karantän, eftersom de blivit exponerade då den smittade personen rörde sig där på onsdagen förra veckan.

Klasserna 3 och 4 i skolan har i dag, tisdag, också övergått till distansundervisning för resten av veckan. I andra delar av skolan bedöms smittrisken som liten, men sjukvårdsdistriktet uppmanar ändå alla att vara uppmärksamma på om de utvecklar eventuella symptom.

Den smittade personen har koppling till en tidigare känd smittkedja i distriktet.


Antalet nya fall minskar

I övrigt är coronaläget lugnt i Södra Österbotten. Antalet nya fall har gått ner och incidenstalet för de senaste 14 dagarna är nu 11,9 smittade per 100 000 invånare (totalt 23 nya fall). För de senaste sju dagarna är incidensen 4,7 smittade per 100 000 invånare (totalt 9 nya fall).

– Om situationen i regionen fortsätter att vara så här lugn så återgår vi till epidemins basnivå den här veckan, skriver sjukvårdsdistriktet i ett pressmeddelande.

Den regionala coronasamarbetsgruppen Nyrkki kommer att diskutera rekommendationerna för november månad på sitt möte på torsdag.

Sedan pandemins början har man haft sammanlagt 159 coronasmittade i Södra Österbotten. Några av dessa vårdas fortfarande på sjukhus. 

Totalt har man tagit över 37 000 coronaprover sedan våren. I går var det 223 personer som testade sig.