För Paulina Pancenkov har musiken alltid varit en självklarhet. Alla i hennes familj är musikaliska och lillasystern Suzi P tävlade tidigare under året i Melodifestivalen med låten "Moves".

– Vi lär oss mycket av varandra, Suzi brukar ringa mig innan fredagsfinalen och säga "Gör så här! Har du fixat koreografin? Kolla in i kameran!", berättar Paulina Pancenkov.

Hon började tidigt uppträda på skolavslutningar och i samma veva fixade hennes morfar in henne på olika konsertställen. 2016 sökte Paulina Pancenkov för första gången in till "Idol" och tog sig till slutaudition. Tack vare sin morfar hade hon redan då erfarenhet av att tävla i musik.

– Mot slutet av 2013 fick fick jag reda på att min morfar hade cancer, och det gick väldigt fort. Han fick reda på det i september-oktober och gick bort i december, säger 20-åringen.



Hamnade i depression


Några månader senare berättade Paulina Pancenkovs mamma att morfadern hade anmält henne till Lilla Melodifestivalen.

– När han gick bort hamnade jag i en depression, jag var inte mig själv längre, och tänkte att "nej, jag gör det inte". Men mamma sade "gör det för hans skull, tänk att han gjorde det för dig". Då glömde jag allting och bara körde, säger hon.

Den här "Idol"-vändan känner hon sig mognare och mer förberedd än när hon sökte in 2016. En grej har hon lärt sig: att ha kul.

– Tidigare var jag så rädd och tänkte hela tiden att min röst måste vara perfekt. Men nu tänker jag bara att jag ska ha kul. De två senaste fredagarna har jag glömt bort texten, jag har bara hittat på! När jag lyssnade igenom efteråt sjöng jag någonting helt annat, men skit samma, ingen kommer att märka någonting, säger hon.

I början av fredagsfinalerna drabbades flera



"Van vid kritik"


Inför fredagsfinalen har tittarna fått rösta om vilka låtar som idolerna ska sjunga, och för Paulina Pancenkov blev det Demi Lovatos "Stone cold". Hon känner ett starkt stöd från sociala medier, även om vissa röster är kritiska.

– Innan jag siktade på "Idol" var jag inne på Tiktok där jag har nästan 80 000 följare. Jag var lite van vid kritik och hatkommentarer, så jag var redo.


Brukar du få hatkommentarer?

– Ja, såklart! Det får alla. Jag har fått det från början, både om min röst och om sådant man inte tar åt sig av: "Du är ful" – okej, kul? säger hon och fortsätter:

– Men jag tar inte åt mig eftersom jag får mer positivt än negativt.

Veckans låtar

  • Niklas Hultberg: "Heroes" – Måns Zelmerlöw
  • Nadja Holm: "Listen" – Beyoncé
  • Simon Karlsson: "Hold back the river" – James Bay
  • Herman Silow: "This love" – Maroon 5
  • Ella Hedström: "Rosa himmel" – Molly Sandén
  • Paulina Pancenkov: "Stone cold" – Demi Lovato
  • Caspar Camitz: "Hallelujah" – Jeff Buckley
  • Nova Luther: "Flashlight" – Jessie J