En okänd smittkedja har konstaterats i Jakobostadsregionen. Flera olika exponeringar har bokförts, bland annat en massexponering i helgen 23–25 oktober. Social- och hälsovårdsverket utreder smittkedjan.

De som har utsatts för coronaviruset har kontaktats och satts i karantän. Flera av dem har testats positivt. Även om de flesta som testat positivt redan har varit i karantän, hade flera hunnit bli smittade innan karantänstiden började. Det här har lett till ytterligare exponeringar på arbetsplatser och skolor i trakten. 

Social- och hälsovårdsverkets smittspårningsteam jobbar för högtryck med att spåra och isolera smittkedjorna.

Teamet påminner om att det fortsättningsvis är oerhört viktigt att följa de rekommendationer som gäller: maximalt tio personer får samlas, var noga med handhygienen, håll avstånd och använd munskydd, även på arbetsplatsen.

Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad har uppdaterat listan med platser inom Jakobstad, Larsmo, Nykarleby och Pedersöre och tidpunkter då det finns risk för att man kan ha utsatts för smitta.

Senare under söndagskvällen kunde både Pedersöre kommun (Sandsund skola) och staden Jakobstad (Oxhamns skola, Resursskolan) meddela att de haft coronasmittade personer på plats i skolbyggnaderna, att elever och personal exponerats och att folk är satta i karantän för att förhindra en fortsatt smittspridning.