Åtminstone det ena av de två fall Soite rapporterar om på onsdagen har koppling till smittkedjan som startade på en familjefest i Kronoby kommun den 7 november. Det andra fallet utreds ännu och där är inte smittkällan helt klar i det här skedet.

Mellersta Österbottens regionala covid-19-myndighetsgrupp hade möte på ondagen och kom med en stark rekommendation specifikt för Kronoby: Fler än tio vuxna får inte samlas på samma ställe under hela resten av november månad, alltså till den 30 november. Den här rekommendationen gäller både privata familjesammankomster och offentliga sammankomster.

Gruppen konstaterade att smittläget i Kronoby kräver att Soite tar till specialåtgärder i kommunen. Medan coronaläget i övriga sjukvårdsdistriktet är mycket lugnt har incidensen i Kronoby skenat iväg. Den ligger nu på 172 fall per 100 000 invånare. Det kan jämföras med sjukvårdsdistriktet som helhet, där incidensen i måndags var 23. 

För resten av Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt gäller de tidigare rekommendationerna:
- Rekommendation om munskydd är i kraft
- Alla som kan rekommenderas jobba på distans
- Max 50 personer får träffas på offentliga sammankomster. Fler än så enbart om säkerhetsavstånd och god handhygien kan garanteras. Denna rekommendation gäller alltså inte i Kronoby, där är gränsen 10.

Myndighetsgruppen som gett rekommendationen för Kronoby består av representanter från Mellersta Österbottens social- och hälsovådssamkommun Soite, Regionförvaltningsverket, Institutet för hälsa och välfärd (THL) och NTM-centralen.

De nya restriktionerna för Kronoby innebär att kommunen nu har de hårdaste coronarestriktionerna i Österbotten. I Jakobstadsregionen finns ännu en begränsning på samlingar med max tio personer, men den gäller enbart privata sammankomster. På offentliga sammankomster får 20 personer träffas, och fler än så om säkerheten kan tryggas. 

Rubriken ändrad 13:44, gränsen gäller tio vuxna.