Studiestödets inkomstgränser ska höjas med 50 procent. Det anser Finlands studentkårers förbund (FSF). Vid sitt förbundsmöte tidigare i november gjordes en linjedragning som initierats av studentkårerna vid Svenska handelshögskolan (SHS) och Åbo Akademi (ÅAS).


Kårerna vill att en studerande som får studiestöd i nio månader ska få förtjäna 18 000 euro om året. För tillfället är inkomstgränsen cirka 12 500 euro för motsvarade scenario.

Vid SHS motiverar man höjningsförslaget med att studerande måste kunna skaffa sig både arbetserfarenhet och stärka sin utkomst under studietiden.

– Förslaget skulle stärka studerandes ställning på arbetsmarknaden och nu är det upp till studentrörelsen att föra budskapet vidare till regeringen, säger Oscar Byman, vice ordförande vid SHS i ett pressmeddelande.


Varje år betalar cirka 40 000 studerande tillbaka en del av sitt studiestöd på grund av för stora inkomster. Kårerna tror att en höjning av inkomstgränsen skulle ge andningsrum för studerande som sommarjobbar och jobbar vid sidan av studierna.

– Det är fint att SHS och ÅAS som två svenskspråkiga, mindre studentkårer också kan påverka i andra frågor än språkfrågor. Vi har förberett förslaget tillsammans med andra delegationer av ekonomistuderande, och eftersom det godkändes kan vi konstatera att en höjning av studiestödets inkomstgränser har ett brett stöd bland studerande, säger Fanny Hindsberg, kårordförande vid SHS.