Mellersta Österbotten är nu inne i coronaepidemins accelerationsfas. Det meddelar Soite på söndagen efter att ytterligare en person konstaterats vara smittad av coronaviruset. 

Under de senaste 14 dagarna har 26 personer konstaterats vara smittade. Incidenstalet är nu 33 per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. 

Två personer som smittats med coronaviruset är i sjukhusvård på Möcs. Det har nu konstaterats sammanlagt 135 coronavirussmittor under hela pandemin i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Trots det ökade antalet smittor har spårningen av smittkedjorna lyckats bra i området. Under de senaste tre veckorna har smittkedjorna kunnat spåras till 100 procent.

Vid övergången till upptrappningsfasen har man också beaktat det stora antalet coronavirussmittor och massexponeringar i kommuner kring Mellersta Österbotten.

Mellersta Österbottens regionala myndighetsarbetsgrupp för covid-19 preciserade sina rekommendationer gällande sammankomster och hobbyverksamhet. Rekommendationerna träder i kraft den 29 november och gäller till och med den 21 december.

Det rekommenderas att inga privata sammankomster på över 20 personer ordnas. Masker används också vid mindre sammankomster ifall säkerhetsavstånd inte kan hållas. Det önskas att ordnande av onödiga privata sammankomster undviks.

När det gäller hobbyverksamhet för personer som är över 20 år rekommenderas det att all hobbyverksamhet inomhus i grupper på över 20 personer (t.ex. hobby-, spel- och tävlingsverksamhet i lag- och kontaktsporter, körverksamhet och alla andra hobbyer inomhus) avbryts för perioden 30.11 – 21.12. Rekommendationen gäller inte sådan hobbyverksamhet för vuxna där säkerhetsavstånden mellan deltagarna de facto hålls under hela träningen. När det är möjligt, lönar det sig att flytta hobbyverksamheten utomhus.

Hobbyverksamheten för barn och ungdomar kan fortsätta, men säkerhetsavstånden ska hållas och hygienpraxis iakttas.  Spel- och turneringsverksamhet rekommenderas att ordnas utan publik.

Alla onödiga resor bör undvikas.

Soite påminner också om tidigare rekommendationen om distansarbete och den utvidgade rekommendationen om att använda ansiktsmask gäller fortfarande.

Det rekommenderas att lillajul firas på distans, med ansiktsmasker och med vederbörliga försiktighetsåtgärder.

Besöksförbuden som gäller i Soites enheter följs omsorgsfullt och man sköter säkerheten vid besöken.

Anvisningarna och rekommendationerna preciseras den 2.12.