Sammanlagt har nu 138 personer i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt smittats av coronaviruset under hela pandemin. Fortsättningsvis vårdas tre personer på Mellersta Österbottens centralsjukhus på grund av covid-19.

Mellersta Österbottens regionala covid-19-myndighetsgrupp sammanträdde på onsdagen och slog fast de rekommendationer som togs i söndags vid ett extra insatt möte. Rekommendationerna gäller nu när sjukvårdsdistriktet nått accelerationsfasen. Det handlar bland annat om att max 20 personer får träffas privat och att hobbyverksamheten för vuxna ska pausas till den 21 december.

Soite påminner också om att Regionförvaltningsverket på tisdagen skärpte reglerna när det gäller offentliga sammankomster i Mellersta Österbotten. Samlingar för över 20 personer är helt förbjudna till den 21 december. Det här beslutet har tagits för att hindra bred spridning av viruset, för att skydda riskgrupperna och för att trygga att sjukvården klarar trycket, skriver Soite i ett pressmeddelande.

Arrangörerna är själva ansvariga för att säkerheten tryggas och folkmängden begränsas. Offentliga sammankomster kan ordnas inomhus och på ett begränsat område utomhus, med extra säkerhetsåtgärder enligt THL:s föreskrifter. Men gränsen på max 20 deltagare måste hållas.