Medeltemperaturen i Finland var ungefär 4,8 grader under 2020 visar preliminära uppgifter från Meteorologiska institutet. Det är det varmaste året som någonsin uppmätts i landet och 0,6 grader varmare än 2015 som hittills har varit det varmaste året. Temperaturmätningar har gjorts i Finland sedan mitten av 1800-talet.

2020 var omkring 2,5 grader varmare än medeltalet för åren 1981-2010. Det rekordvarma året är ytterligare ett tecken på att vårt klimat blir varmare, konstaterar man i ett pressmeddelande från Meteorologiska institutet. Sex av de tio varmaste åren som uppmätts i Finland har kommit efter 2010. 

Det är i synnerhet den mycket milda vintern som höjt medeltemperaturen. Speciellt januari, juni och november var rekordvarma. I november slogs värmerekord två gånger. 


2020 var också det varmaste året som uppmätts i alla landskap utom Lappland. Där var året det näst varmaste någonsin. 

I kustområdena i Nyland, Satakunda och de österbottniska landskapen kom det exceptionellt mycket regn under året. Mängderna som kom i år uppmäts i medeltal mer sällan än en gång på 30 år. 

Också december fortsatte på samma sätt som resten av året och var ovanligt mild i hela landet, speciellt i Lappland och landets västra delar.