Totalt 29 nya fall av muterat coronavirus har konstaterats i Finland, informerar Institutet för hälsa och välfärd (THL). Tidigare har institutet meddelat om 20 konstaterade fall. Det totala antalet är alltså 49.

Av de nya fallen har 18 konstaterats bland personer som kommit till Finland från utlandet efter den 20 december. Personerna har besökt Storbritannien, Ghana, Sverige, Sydafrika, Danmark, Bosnien-Hercegovina, Turkiet och Estland.

8 av de positiva testerna har att göra med personer som tidigare konstaterats smittade av en muterad variant av coronaviruset. Myndigheterna utreder ännu ursprunget för tre av fallen. Minst 55 personer har satts i karantän.


Av den nya fallen är 28 av den typ av muterat virus som konstaterats i Storbritannien. Ett fall är av den sydafrikanska varianten.

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att resenärer som kommer från Storbritannien, Irland och Sydafrika sätts i karantän och testas två gånger för coronavirus.

Finland har stoppat flygen från dessa länder fram till nästa måndag.

THL rekommenderar dessutom att alla resenärer testas när de reser in till landet om de inte kan visa upp ett intyg över att de testats för corona under de senaste 72 timmarna.