Coronafallen fortsätter öka i Södra Österbotten, meddelar sjukvårdsdistriktet. Under helgen har totalt 19 nya fall konstaterats: 13 i fredags, tre i lördags och tre i söndags.

Det betyder att det totala antalet smittade i distriktet sedan pandemins början nu stiger till 476 personer. Incidenstalet är på måndagen 24,8 per 100 000 invånare de senaste två veckorna (totalt 48 nya fall). 

 Enligt de resultat man fått fram i smittspårningen har totalt 63 procent av de smittade redan suttit i karantän. Det är också allt fler som smittats på sin arbetsplats: andelen har nu vuxit till 38 procent.

Det är för tillfället ett par coronapatienter som vårdas på sjukhus.


Fler som testar sig igen 

Under förra veckan testades 1731 personer för coronaviruset i Södra Österbotten och man anar nu en ökning i antalet tester igen efter nedgången i december. Den senaste veckan har 2,0 procent av alla tester gett positivt utslag.

Totalt har man nu tagit över 65000 tester sedan pandemins början.

Vad gäller coronavaccinet har nu en majoritet av vårdpersonalen som arbetar i frontlinjen fått den första dosen. I Seinäjoki handlar det om ungefär 1000 anställda på sjukhuset och hälsovårdsccentralen. Det betyder att tyngdpunkten nu börjar flyttas till äldre personer som bor på serviceboenden och personalen där.