De tre nya fall av covid-19 som konstaterades i Soites område på onsdagen kommer från två smittkedjor som man har kunnat kartlägga och därmed satt folk i karantän, uppger infektionsöverläkare Marko Rahkonen. 

– Inte är jag speciellt orolig, det var nog ganska väntat att vi kommer att få nya fall. Jag är snarare mer förvånad över nedgången i antalet fall tidigare, säger han. 

Soite har, liksom övriga landet, haft en nedgång i antalet tester nu jämfört med hur det såg ute före jul. 

– Vi har haft ungefär 70 procent av testmängden före jul. Det är lite oroväckande i sig. Hittar vi alla smittor om inte folk kommer och testar sig?

Rahkonen uppmanar alla som har ens lite symtom att söka sig till coronatestning, samt att man ska stanna hemma från skola och jobb om man har symtom. 

– Vänta inte och se, kom i stället in för test, säger han.

Under de senaste 14 dagarna har det konstaterats nio fall av covid-19 på Soites område och incidenstalet för samma period är 11,5.

Soite befinner sig på utgångsnivån i epidemin och har sedan pandemins början haft 164 fall av covid-19 i sitt område.

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen samlades på onsdagen och beslöt att rådande restriktioner fortsätter gälla fram till den 14 februari.

Även inom hobbyverksamheten för barn och unga beslöt man behålla rekommendationerna på nuvarande nivå. Det betyder att verksamheten kan fortsätta så länge man iakttar rekommendationen om grupper på max 20 personer.

Matcher, turneringar och andra tävlingar kan också genomföras inom  20-personers regeln och utan publik.

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen samlas nästa gång den 27 januari.