Under förra veckan konstaterades totalt 18 nya coronafall i Södra Österbotten – och fyra av dessa under veckoslutet, tre under fredagen och ett under söndagen. Enligt sjukvårdsdistriktet finns det flera små smittkedjor på olika håll i landskapet, men några massexponeringar har inte inträffat.

I smittspårningsarbetet har man lyckats kartlägga smittkedjorna i 89 procent av fallen. 44 procent av de smittade har redan suttit i karantän när de själva testat positivt.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 494 personer i Södra Österbotten – 71 av dessa fall har konstaterats nu under januari månad. I nuläget har man inga coronapatienter på vare sig centralsjukhuset i Seinäjoki eller på hälsovårdscentralernas bäddavdelningar.

Incidenstalet för de senaste två veckorna är 26,4 per 100 000 invånare. Den regionala coronasamarbetsgruppen Nyrkki konstaterade på sitt möte på måndagen att sjukvårdsdistriktet fortfarande befinner sig i accelerationsfasen.

Antalet som kommer och testar sig för coronaviruset har ökat. Förra veckan togs sammanlagt 2227 tester – och av dessa gav 0,7 procent positivt utslag.