Strax efter lunch i onsdags skickade Ålands hälso- och sjukvårds (ÅHS) sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen ut ett brådskande pressmeddelande med rubriken "Vaccinationsbokningen är tillfälligt stängd”.

Sjukvårdens 60 telefonlinjer räckte inte till då tusentals samtal kom in samtidigt och överbelastade telefonsystemet.

”Uppenbara risker för farliga situationer uppstod då människor med akuta hälsoproblem riskerade att inte nå till exempel akutmottagningen”, skrev Pajunen.


2290 personer i kö


Som mest köade 2290 personer i systemet. Pajunen noterar att det på Åland finns 1654 personer som hör till den grupp som nu erbjuds vaccinering, men förklaringen kan ligga i vad en av Nya Ålands läsare berättar:

– Jag ringde telefonväxeln över 100 gånger från två olika telefoner i hopp om att få en tid, säger läsaren.

– När får jag vaccinet?

Pajunen säger i pressmeddelandet att vaccinationstiderna styrs av mängden tillgängligt vaccin.

”Som mest kan vi vaccinera cirka 200 personer per vecka. Tillgången till dos 2 av vaccinet måste även hela tiden beaktas”, säger hon.

Pajunen försäkrar dock att alla som önskar vaccination kommer att vaccineras, och att vaccinationstakten ökar så fort ÅHS erhåller större vaccinationsmängder.


Öppnar åter 1 februari


Efter telefonsammanbrottet är tidsbokningen stängd fram till den 1 februari medan telefonileverantören arbetar för att få fram en säker lösning. De som ringde sönder telefonväxeln köade ändå inte förgäves.

”Våra sjukskötare kontaktar efterhand de personer som finns i återuppringningssystemet för att boka in vaccinationstider”, säger Pajunen.