Onsdagen är en ovanlig dag, för coronafallen har tickat in nästan dagligen på Soites område de senaste veckorna och den här veckan har 5 fall konstaterats. Incidensen stiger också hela tiden. De 14 senaste dagarna har 21 fall konstaterats och incidensen, alltså förekomsten per 100 000 invånare, är 25,6. 

Myndighetsgruppen beslöt ändå på onsdagen att Soite är kvar i epidemins lindrigaste fas. Alla restriktioner och rekommendationer som gäller för sjukvårdsdistriktet förlängs till den sista februari. 

Regionförvaltningsverkets förbud mot offentliga samlingar med över tio deltagare gäller till måndag den 8 februari. RFV kommer med besked om fortsättningen ännu denna vecka.

Enligt THL:s coronakarta har Karleby nu 55 konstaterade fall av covid-19. Det är 5 nya fall de senste tre veckorna, men det kan finnas viss eftersläpning i siffrorna. För Kronobys del har inte ett enda nytt fall registrerats på flera månader och antalet konstaterade fall är 42. 

I nuläget finns ingen patient intagen på Möcs på grund av covid-19.

På torsdag inleds massvaccineringarna av personer som är över 80 år och bor hemma inom Soites område. I Karleby sker de första vaccineringarna i gamla Halpa-Halli och i Kronoby kommun vid rådgivningen i Terjärv.

I måndags hade 1567 personer i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt fått sin första vaccinspruta. Det är 2,7 procent av befolkningen. 241 personer har fått två doser.

63 procent av de som bor på ett boende med heldygnsomsorg och personalen där har i nuläget fått sin första dos vaccin.