Det nya fallet har koppling till smittkedjan från Northvolts fabriksbygge i Skellefteå. Vårdsamkommunen Soite meddelar att ett tiotal personer som har koppling till smittkedjan har satts i karantän, för att undvika nya smittade.

Soite uppmanar fortfarande de arbetare som återvänt från Northvolt efter den 23 januari att komma in för coronatest. Det här gäller även om personen är symptomfri och trots att test skulle ha gjorts och visat negativt redan vid fabriken eller vid landsgränsen. Det måste ha gått 72 timmar sedan det senaste testet.

Soite är extra noga med att få dessa byggarbetare testade eftersom den brittiska mutationen av coronaviruset hittats bland arbetarna på bygget. 

Coronatest kan beställas elektroniskt via omaolo-tjänsten eller per telefon på nummer 06 828 7499. Coronatelefonrådgivningen kan nås klockan 8-17 på vardagar och 8-16 under helgerna.


Det har nu konstaterats 191 fall av covid-19 i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt sedan pandemins start. 2206 personer har fått sin första vaccindos, vilket är 3,8 procent av den befolkning som potentiellt ska vaccineras.

Från och med nästa vecka ska vaccineringsbokningar göras på tisdagar, från klockan 12. Det är fortfarande personer över 80 år som bor hemma, deras närståendevårdare och personer över 70 år som bor i samma hushåll som en 80-plussare som kan boka vaccintid. Bokningarna kan göras via telefonnummer 06 828 7488 eller elektroniskt med bank-id via Soites webbplats.