Trots onsdagens två rapporterade fall så klassas coronasituationen i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt fortfarande som mycket lugn. Därför beslöt covid-19-myndighetsgruppen som hade möte på onsdagen att Soite fortsätter på epidemins utgångsnivå. Det är den lindrigaste fasen.

De restriktioner och rekommendationer som gäller förlängs till den 15 mars. Alla dessa finns på Soites coronawebbplats. Bland annat är rekommendationen fortfarande att undvika privata sammankomster med fler än tio deltagare.

Regionförvaltningsverkets förbud mot folksamlingar på över 20 personer gäller till den 1 mars. RFV rekommenderar ändå att alla undviker att ordna offentliga tillställningar som inte är helt nödvändiga. Nytt besked om maxantal på offentliga tillställningar kommer nästa vecka.

Den senaste veckan har sammanlagt sex fall av covid-19 från Skellefteå-smittkedjan konstaterats i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Sammanlagt har Soite haft 15 coronafall de senaste 14 dagarna, vilket ger en indicens på 19 per 100 000 invånare. Som en jämförelse är incidensen i intilliggande Vasa sjukvårdsdistrikt 140.

Som ÖT tidigare i morse rapporterade har ishockeylaget Hermes drabbats av coronaexponering. Det skedde under en matchresa i östra Finland 12-13 februari. Hela laget satte sig i frivillig karantän när det här kom fram och alla spelare testades. En av dem var positiv och därför har nu hela lagets satts i karantän av sjukvården, enligt smittskyddslagen.

På sjukhuset i Karleby finns just nu ingen patient intagen på grund av covid-19.

Soite meddelar att alla som är i karantän testas innan de får lämna den. Just nu vårdas ingen patient på sjukhuset i Karleby på grund av covid-19.

Vaccineringarna framskrider också och alla äldre som bor på ett boende med heldygnsomsorg har fått sin första spruta. Vaccineringen av 80-plussare pågår.