Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) fick kritik av statsminister Sanna Marin (SDP) i helgen med anledning av att Helsingfors planerar att åtminstone delvis återgå till närundervisning i skolorna. Marin ansåg att Helsingfors beslut att lätta på coronarestriktionerna var oansvarigt.

Vapaavuori och flera ledande Helsingforspolitiker har försvarat beslutet, men på måndag eftermiddag gav Vapaavuori efter för trycket och utlovade hårdare restriktioner i stället.

–  Jag har tidigarelagt huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupps möte till i morgon, så att vi omedelbart kan ta ställning till ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar. Epidemiläget är dåligt. Hårdare restriktioner är att vänta, skriver Vapaavuori på Twitter.

Vapaavuori tog dock inte ställning till frågan om skolorna. Enligt planen återgår skolorna till begränsad närundervisning efter sportlovsveckan, det vill säga nästa vecka.

Ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar trädde i kraft på måndagen. Med hjälp av den blir det möjligt för myndigheterna att stänga bland annat privata gym, nöjesparker och badinrättningar.

Vissa av ändringarna i lagen om smittsamma sjukdomar är tillfälliga.


Rättad 19.25: Jan Vapaavuoris korrekta titel är borgmästare.