Nu uppmärksammas en rad exempel på fel i talböcker som förmedlas och finansieras av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), uppger SVT:s "Kulturnyheterna".

MTM:s talböcker är framställda med statligt stöd och är till för barn och vuxna med perceptions- eller lässvårigheter. Det är frilansjournalisten Finn Hellman, som även är engagerad i Vänsterpartiet i Göteborgs stad, som har sammanställt bristerna i böckerna.

Bland exemplen finns en inläsare som ljudligt somnar i flera minuter mitt i Karina Sainz Borgos "Natt i Caracas" och en annan inläsare som uttalar namnen på flera amerikanska delstater helt felaktigt. I andra böcker saknas hela kapitel eller hörs höga störande ljud.

– Det är en skymf mot de som inte kan läsa vanlig tryckt skrift. Det är så pinsamt att en myndighet som gör böcker tillgängliga för skattemedel inte är mån om att ha en högre kvalitet på sina produkter, säger Hellman till SVT.


Eva-Lena Silwerfeldt, kommunikationsstrateg på MTM, skriver i ett mejl till SVT att man tar saken på stort allvar och nu har begärt rättning av de aktuella titlarna och i något fall en helt ny inläsning.