Regeringen samlades i Ständerhuset i Helsingfors på onsdagskvällen för att diskutera hårdare coronarestriktioner. På agendan fanns Institutet för hälsa och välfärds (THL) epidemiologiska översikt och ett beslut om att gå från nivå 1 till nivå 2 i regeringens hybridstrategi.

–  Det är väldigt sannolikt att vi kommer att följa vad THL säger. Vi är väldigt nära att beslut tas om nivå 2, sade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) strax före mötet började.

Regeringens hybridstrategi är delad i tre nivåer. Den lägsta nivån, nivå 1, förutsätter inga nya restriktioner på nationell nivå. Lokala myndigheter kan fatta sina egna beslut.

Den mellersta nivån, nivå 2, innebär ökade restriktioner i hela landet. Offentliga lokaler kan stängas och skolorna övergår till distansundervisning.

Den högsta nivån, nivå 3 innebär omfattande begränsningar av individens grundläggande rättigheter, till exempel rätten till fri rörlighet.

Undervisningsminister Jussi Saramo (VF) vidhöll att situationen just nu är väldigt allvarlig.

–  Situationen just nu är explosiv. Den är rentav värre än i fjol våras på grund av de nya virusvarianterna, sade han.

Regeringens diskussioner drog ut till sent på kvällen. Statsrådets kansli utlovade en presskonferens om besluten på torsdag.